ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ
Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς είναι ένα μέλι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσιο σε βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία, με ανοιχτό χρώμα, που ξεχωρίζει για το έντονο άρωμα εσπεριδοειδών και την υψηλή διατροφική αξία.
Το μέλι πορτοκαλιάς φημίζεται για τις καλλυντικές του ιδιότητες και για την αγχολυτική και καταπραϋντική του δράση. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.
Κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες (η κρυστάλλωση είναι φαινόμενο του αγνού μελιού). Μετά την κρυστάλλωση μετατρέπεται σε ασπριδερό.
Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προξενεί καμιά αλλαγή στη διαιτητική του αξία. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε και χαλασμένο.
Σε περίπτωση κρυστάλλωσης του μελιού η επαναφορά του σε ρευστή μορφή γίνεται με τη χρήση μπεν μαρί. Δηλαδή, τοποθέτηση του βάζου με ανοιχτό καπάκι σε ζεστό και αναδεύοντας κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Το βάζο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δοχείο που ζεσταίνουμε το νερό ώστε να μην σπάσει.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο γεγονός ότι το νερό δεν πρέπει να βράσει γιατί, με τον βρασμό το μέλι χάνει πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.