ΒΑΛΣΑΜΟ


Βάλσαμο

 

Γιατρεύει ακόμη και έλκος στομάχου

 

 

Επιστημονική ονομασία :

Hypericum Pertoratum

 

Άλλα ονόματα :

Υπερικό το διάτρητο. Βότανο του Προδρόμου, Βαλσαμόχορτο, Βαλσαμάκι, Μπάλσαμο, Λειχηνόχορτο, Ψειροβότανο, Χελωνόχορτο, Κουκτσούδι, Περίκη, Σπαθόχορτο, Κοψοβότανο.

 

Παλιά πίστευαν ότι το Υπερικό είναι το βότανο που αντιπαθούν περισσότερο τα κακά πνεύματα, τόσο ώστε και μόνο η μυρωδιά του τα έκανε να φεύγουν μακριά.

Είναι ένα φυτό με γεύση πικρή, στυφή αλλά μας δίνει το περίφημο βάλσαμο που επουλώνει πληγές και έχει τη δύναμη να γιατρεύει ακόμα και το έλκος του στομάχου.

Από το βάλσαμο βγάζουν δυό χρώματα (κίτρινο και κόκκινο) που χρησιμοποιούν στη βαφή μάλλινων και μεταξωτών κλωστών.

Αρχές καλοκαιριού μάζευαν παλιά βάλσαμο, το πολτοποιούσαν και με το ζουμί που φύλαγαν σε μπουκάλι, άλειφαν τα πτώματα των πεθαμένων για να μη μυρίζουν. Απ’ αυτό η ταρίχευση ονομάστηκε βαλσάμωμα.

Μια καλή ιδέα: Γεμίστε ένα μαξιλάρι με φύλλα βάλσαμου. Η μυρωδιά τους είναι ηρεμιστική και βοηθάει να σταματήσουν οι αϋπνίες.

Το βαλσαμόχορτο το Υπερικό χρησιμοποιεί η Ομοιοπαθητική σε ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, όπως: Κακώσεις από πάτημα καρφιών, βελονών, καρφιτσών, από δαγκώματα αρουραίων ή ποντικιών. Προληπτικό για τον τέτανο, για τρυπήματα, κοψίματα, μωλωπισμούς, κακώσεις σε μέρη πλούσια σε αισθητήρια νεύρα (δάχτυλα χεριών, ποδιών), νευρική κατάπτωση μετά από τραύματα ή εγχειρήσεις, ιλίγγους, κάλους που πονάνε πολύ κ.α.

 

Περιγραφή :

Πολυετές φυτό με ύψος 25-90 εκατοστά, πολυκλαδισμένο προς τη βάση, τα στελέχη έχουν δυο ίνες κατά μήκος. Τα φύλλα είναι απέναντι και ελλειπτικά με μήκος 1.5-3 εκατοστά, γυμνά με πολυάριθμους διαφανείς στρόγγυλους αδένες στην επιφάνειά τους και μικρά μαύρα σημάδια στις άκρες. Τα άνθη είναι χρυσοκίτρινα 20-25 χιλιοστά, είναι πάνω σε όμορφους κόρυμβους με 5 ελλειπτικά πέταλα με μαύρα αδενώδη στίγματα που εκκρίνουν ένα σκούρο καφέ λάδι όταν πιεστούν.

 

Χρήσιμα μέρη :

Οι ανθισμένες κορυφές του (όταν πολυκαιρίσουν τα άνθη χάνουν τις ιδιότητές τους) και ολόκληρο το φυτό. Το φρέσκο φυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το ξεραμένο.

 

Που το βρίσκουμε :

Σε καλλιεργημένους ξερούς και ηλιόλουστους τόπους και σε χέρσους αγρούς, σε καπνοχώραφα κοντά σε θάμνους, σε δάση και στις άκρες των αγροτικών δρόμων, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο που είναι ανθισμένο. Ακόμη, μπορούμε να φυτέψουμε εύκολα ένα σε κήπο και, φυσικά, θα το βρείτε σε βοτανοπωλητές.

 

Δραστικές ουσίες :

Ίχνη αιθέριου ελαίου, Υπερικίνη (γλυκοξίδιο), Υπεροσίδη (ένα φλαβονικό, πολυφαινολικό παράγωγο).

 

Ιδιότητες – Ενδείξεις :

Αποχρεμπτικό

Καταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε πνευμονικές ενοχλήσεις (βρογχίτιδα, σπασμωδικός βήχας, άσθμα) και σε κολικούς

Εμμηναγωγικό (και ρυθμιστικό των εμμήνων, αν προσθέσουμε έγχυμα από φύλλα του στο νερό του μπάνιου)

Διουρητικό (σε προβλήματα της κύστης και γενικά του ουροποιητικού συστήματος)

Σπασμολυτικό (υστερία, νευρική κατάθλιψη)

Τονωτικό και διεγερτικό (για εξασθενημένα σώματα, που βρίσκονται σε ανάρρωση), σε ίκτερο

Αντιφυσητικό (για τα αέρια του στομάχου, το φούσκωμα)

Ανθελμινθικό (παράσιτα των εντέρων)

Χωνευτικό (δυσπεψία)

Αντιδιαρροϊκό και στυπτικό

Αντιφλογιστικό και επουλωτικό (με το λάδι που περιγράφουμε πιο κάτω την παρασκευή του, επουλώνονται εγκαύματα και πληγές και επιταχύνεται η εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας αλλά και σκληρών όγκων του δέρματος)

Αντισηπτικό (σε δαγκώματα εντόμων σε πληγές και σε δυσεντερία)

Αντιπυρετικό και παυσίπονο

 

Πως χρησιμοποιείται :

Το καλοκαίρι που ανθίζουν κόβουμε φρέσκες κορφές και κλωνάρια και τα βάζουμε μ’ αναλογία 1 προς 10 σε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο (όχι ραφινέ ή κουπέ και αλλά τέτοια άχρηστα λάδια). Το ταπώνουμε και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Τότε αποκτάει κόκκινο χρώμα κι έχουμε πια έτοιμο ένα καλό φάρμακο που επουλώνει εξωτερικές και εσωτερικές πληγές (ελαφρά εγκαύματα, έλκος του στομάχου). Με 5-10 σταγόνες σε λίγο νερό αποστειρωμένο ή πηγής, λιγοστεύουν και οι πόνοι της αεροφαγίας, οι ξινίλες και άλλες εκδηλώσεις. Χρησιμοποιείται και εξωτερικά, με εντριβές, σε χτυπήματα, αρθριτικά, ρευματισμούς και με επαλείψεις σε πληγές.

Ανακατεύοντας σκόνη από ξεραμένα κλωνιά βαλσαμόχορτου με ξερά λουλούδια άσπρου κρίνου και λίγο παρθένο ελαιόλαδο φτιάχνουμε μια αλοιφή για πληγές και εξανθήματα.

Έγχυμα: Δυο κουταλάκια ψιλοκομμένο φυτό ή φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Πίνεται ζεστό (ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά που παθαίνουν ακράτεια ούρων τη νύχτα. Ένα φλιτζάνι πριν πάνε για ύπνο, αλλά να μην πίνουν άλλο νερό το βράδυ).

Αφέψημα: Υπολογίστε ένα κουτάλι για κάθε φλιτζάνι 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Κρύο απόσταγμα: Δυο κουταλιές φύλλα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Το πίνουμε υστέρα από 8 μέχρι 12 ώρες.

Ειδικά για τα σκουλήκια και τα παράσιτα των εντέρων ο γιατρός Βαλνέ συνιστά ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, με άδειο στομάχι, για τρεις μέρες συνέχεια, στη χάση του φεγγαριού.

Για όλες τις άλλες χρήσεις ένα φλιτζάνι αφέψημα μετά το γεύμα.

 

Παρενέργειες :

Όταν πίνουμε συχνά βάλσαμο μπορεί να έχουμε εμετούς και διάρροια.

 

 

 

πηγή: από το εξαιρετικό βιβλίο του κ. Κώστα Μπαζαίου – 100 βότανα 1000 θεραπείες

YS Organic Bee Farms Honey